Objavljeno 26.04.2023

ISPRAVNOST ALTERNATORA JE KRUCIJALAN PO RAD VOZILA!



Ako se ne posvetimo detaljno radu našeg vozila, mnogi dijelovi mogu biti nejasni i komplikovani. Stoga, važno je imati neko znanje o električnim komponentama kako bismo se osjećali sigurnije tokom dugih vožnji. U nastavku teksta ćemo objasniti zašto je ispravnost alternatora izuzetno važan faktor za sigurnost vozila i nas samih.
Alternator je uređaj koji se koristi u automobilima i drugim vozilima za proizvodnju električne energije. On koristi mehaničku energiju koju proizvodi motor vozila kako bi proizveo električnu energiju. Ova električna energija se koristi za napajanje raznih sistema u vozilu, kao što su osvjetljenje, klima uređaj, audio sistem i ostali električni uređaji potrebni za pravilan rad vozila. Također, alternator puni akumulator vozila kako bi se osiguralo dovoljno energije za rad sistema vozila kada je motor isključen. 


DA LI JE ALTERNATOR POSEBNO VAŽAN U PROLEĆNOM PERIODU



Da, alternator je i dalje posebno važan u prolećnom periodu kada su temperature više. Kako motor vozi i greje se, alternator koristi toplotu da proizvede električnu energiju. Ujedno, proleće donosi i velike količine kiše, što znači da se brisači češće koriste, a osvjetljenje je neophodno zbog smanjene vidljivosti. Sve to znači da alternator ima još veću ulogu u održavanju ispravnosti električnih sistema vozila tokom prolećnih kišnih dana. Neispravnost alternatora može dovesti do ispražnjenosti akumulatora i nedovoljnog napajanja električnih sistema, što može dovesti do kvara na vozilu. Stoga, redovno održavanje i pregled alternatora tokom proleća je ključno za sigurnu i bezbednu vožnju.




KAKO KIŠA UTIČE NA RAD ALTERNATORA


Kiša može imati veliki uticaj na rad alternatora u vozilu, posebno ako alternator nije u dobrom stanju ili ako se ne održava redovno. Voda može ući u alternator i uzrokovati koroziju, što može dovesti do kvara i lošeg rada. Kiša takođe može izazvati kvar na remenici alternatora, što otežava ili čak onemogućava njegovo punjenje akumulatora vozila.

Kada se kiša zadržava u okolici alternatora, može se stvoriti električni spoj između komponenti, što može dovesti do kratkog spoja i kvara alternatora. Takođe, kiša može uzrokovati da se korozija proširi i na druge dijelove vozila koji su povezani s alternatorom, kao što su provodnici i konektori, što takođe može dovesti do kvara sistema. Osim toga, kiša može dovesti do povećanog trenja na remenici alternatora, što može uzrokovati oštećenje samog remena. Ako remenica alternatora postane oštećena, neće biti moguće pravilno pokretati alternator, što može dovesti do problema u napajanju električnih sistema u vozilu. Da bi se spriječio negativan uticaj kiše na rad alternatora, potrebno je provjeriti stanje alternatora i redovno ga održavati. Također je preporučljivo redovno čistiti okolinu alternatora kako bi se spriječilo nakupljanje vode i ostalih nečistoća. Ako primijetite bilo kakve probleme u radu alternatora, odmah ga treba pregledati i popraviti kako bi se spriječio veći kvar sistema vozila.


NAJBITNIJI DIJELOVI ALTERNATORA U BELCAR PONUDI



Naša firma se trudi da osluškuje tržište i višedecenijskim iskustvom je dokazala da su naši klijenti zadovoljni proizvodima koje dobavljamo od najkvalitetnijih dobavljača u vijetu. U ovom segmentu teksta ćemo malo više napisati o konkretnim dijelovima alternatora koje i same možete pronaći u našim kategorijama i potkategorijama altenratora. Kao što smo irekli, alternator u vozilu ne može pravilno funkcionisati bez nekoliko ključnih komponenti. Jedna od najvažnijih komponenti je remenica alternatora. Remenica alternatora se nalazi na pogonskoj osovini alternatora i igra ključnu ulogu u prenosu snage između motora i alternatora. Bez ovog dela, alternator ne bi mogao da proizvede električnu energiju i isporuči je različitim sistemima vozila.

HC (High Current) alternator je alternator koji je dizajniran za proizvodnju velike količine električne energije u kratkom vremenskom periodu. Ovaj tip alternatora se koristi u vozilima sa velikim potrošačima energije, kao što su vozila sa visokokvalitetnim audio sistemima.

Rotor alternatora je takođe neophodan deo koji omogućava alternatoru da proizvodi električnu energiju. Rotor je deo alternatora koji se rotira u magnetskom polju i stvara promenljivu struju. Bez rotora, alternator ne bi mogao da proizvodi električnu energiju.

Stator alternatora je još jedna neophodna komponenta za proizvodnju električne energije u alternatoru. Stator je fiksni deo alternatora koji se sastoji od namotaja žice. Kada se rotor okreće u magnetskom polju, stvara se promenljiva struja u namotaju statora, što dovodi do proizvodnje električne energije.

Regler alternatora je takođe važna komponenta koja reguliše napon električne energije koja se isporučuje iz alternatora. Regler kontroliše količinu električne energije koja se isporučuje sistemu vozila, kako bi se osiguralo da svi električni uređaji u vozilu rade pravilno i da se ne preopterećuje akumulator.

KAKO BEL CAR RADI?



Bel Car je prepoznatljiv na regionalnom tržištu kao firma koja opskrbljuje naše korisnike najkvalitetnijim autodijelovima. Alternatori su jedni od bitnijih dijelova na koje smo ponosni. Naši komercijalisti sa svojim dugogodišnjim iskustvom znaju da procjene vaše potrebe i njima se možete javiti ukoliko niste sigurni u izbor pravog alternatora ili njihovih dijelova. 

U našem asortimanu možete pronaći i delove kao što su: semering alternatora, četkice alternatora, kolektor alternatora, nosač četkica alternatora itd. Celokupnu ponudu možete videti u sekciji kategorije / alternatori
tagovi:

Dodaj komentar

Tvoj komentar će biti pregledan prije objave.

Traženi artikl već postoji u korpi

Da li želite da izabranu količinu dodamo na postojeću?

Tvoje liste želja